måndag 11 augusti 2008

Charles Stross: Halting State

Charles Stross är en författare som jag fått upp ögonen för den sista tiden och som jag sakteliga börjat samla. Halting State kom ut förra året och titeln är ett välkänt begrepp inom teoretisk datavetenskap, ett område som författaren och jag har ett gemensamt intresse för.

I en inte allt för avlägsen framtid, 2018, blir en bank i en virtuell verklighet rånad. Banken drivs av ett relativt nytt företag, startat med stora mängder riskkapital, som just håller på att börsintroduceras. Läget är alltså rätt känsligt. Exakt hur rånet kunnat gå till rent tekniskt är lite av en gåta, vilket är en av bokens poänger. Vi får följa tre personer som på olika sätt blir inblandade i sökandet efter förövarna och givetvis är rånet bara toppen av ett isberg.

Den nära framtiden känns rätt trovärdig. Tekniken har inte utvecklats särskilt fort (vilket den faktiskt aldrig har gjort; det är bara nå't dom har hittat på) men det finns små detaljer som gör vardagen lättare och människor mer beroende. Det känns som att Charles Stross har en hel del att säga om samtiden och han gör det på ett bra sätt. Även om budskapet är subtilt är tanken klar.

Inga kommentarer: