måndag 11 augusti 2008

John O'Farrell: Kan innehålla nötter

Om man inte kan skratta åt den här boken ska man aldrig någonsin skaffa barn. Curlingföräldrarna i Kan innehålla nötter går över gränsen på så många hysteriskt roliga sätt att vilken överbeskyddande förälder som helst som läser den torde ta sig i kragen och börja uppfostra istället för att dalta. John O'Farrells kåserande stil är dråplig, stundom pinsam, och borde passa utmärkt att filma.

Alice och David har tre barn, genom vilka de lever sina liv. Deras äldsta dotter riskerar dock att inte komma in på Den Fina Privatskolan, och eftersom de vill sina barns bästa bestämmer sig Alice för att skriva inträdesprovet i hennes ställe. Och det är bara början. Men kanske beror allt på att Alice hamnat i dåligt sällskap. Vänkretsen består av ett gäng neurotiska mammor med barn i samma ålder, alla lika påpassade och styrda. Anförda av Ffion (med dottern Bronwyn) tävlar de om vem som har det bästa barnet.

För att ta udden av alla dumheter som föräldrarna hittar på kommer det naturligtvis en sensmoral smygande, vilket också gör att boken skiftar karaktär. Upplösningen är inte oväntad, och heller inte lika snyggt behandlad som inledningen. O'Farrell kommer mest till sin rätt när han skämtar.

Inga kommentarer: