söndag 10 augusti 2008

Kate Mosse: Sepulchre

Sepulchre uttalas med betoning på första stavelsen och ordet betyder gravkammare. Det är också titeln på Kate Mosses andra bok. Den första var Labyrinth, vilken jag läste i slutet av förra året.

Sepulchre är en äventyrsroman med små övernaturliga inslag. Precis som Mosses förra bok är det här en rejäl historia (över 700 sidor) som utspelar sig längs två tidslinjer; en i nutid och en i slutet av 1800-talet. I nutid anländer en författare till en liten by i södra Frankrike för att göra efterforskningar för en biografi, men också för att söka sina rötter. För lite mer än ett sekel sedan reser sjuttonåriga Léonie tillsammans med sin bror till samma by för att besöka sin faster på Domaine de la Cade.

Givetvis finns det intrikata kopplingar mellan de båda berättelserna. Författaren i nutid, Meredith Martin, försöker lista ut vad som hände för hundra år sedan - en historia som vi läsare får ta del av mellan varven. Det är lite svårt att sammanfatta vad som händer, men det är mörk mystik, en tarot-kortlek, onda skurkar och tragisk kärlek. Historiens längd kan delvis förklaras med en stor detaljrikedom, något som jag tycker gör berättelsen levande och spännande.

Både Labyrinth och Sepulchre har tillhörande webbplatser som jag ännu inte utforskat.

Inga kommentarer: