tisdag 5 augusti 2008

Michel Hoeye: No time like showtime

Detta är den tredje boken om urmakarmusen Hermux Tantamoq. De första två heter Time stops for no mouse och The sands of time. Åtminstone den första fanns på svenska för ett tag sedan, men jag hittar den inte på nätet nu. Bokhandlarna kategoriserar detta som barn- och ungdomslitteratur, men böckerna är både roliga och intelligenta och passar även för en vuxen publik, åtminstone en som inte skäms för att ha roligt.

Hermux Tantamoq är egentligen en stillsam och ordentlig mus som har ett urmakeri. Av olika anledningar lyckas han dock bli indragen i allehanda spännande äventyr. Den här gången hamnar han i teaterbranschen, där direktören för Varmint Variety Theatre vill ha hans hjälp att spåra vem som hotar att ta över teatern. Som täckmantel får Hermux i uppdrag att designa scenografin till nästa uppsättning, vilket ställer till med en del problem. Samtidigt försöker han få rätsida på relationen till den hjältemodiga aviatrisen Linka Perflinger och mata sitt husdjur, nyckelpigan Terfle.

Det här är en snabb och rolig berättelse med många korta kapitel som gör att man gärna läser vidare lite till. Mössens värld har stora likheter med vår egen, men man märker att författaren lagt ner lite extra tankemöda på att få till detaljerna som gör den trovärdig. Huvudpersonerna är ytterst sympatiska och har relativt djupa karaktärer. Dessutom har de roliga namn. Hela serien är mycket läsvärd.

Inga kommentarer: